«Τα Πέτρινα Χρόνια»

Δεκέμβριος 2009, «Κορινθιακός Παλμός»

«Τα Πέτρινα Χρόνια»

Ανοιχτή Επιστολή
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη

Κύριε Υπουργέ,
Πληροφορήθηκα, με αρκετή καθυστέρηση, δήλωσή σας, η οποία έγινε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων σας ως αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΑΝΥΕΘΑ), στην οποία μεταξύ άλλων δηλώσατε: «… θυμάμαι τα πέτρινα χρόνια 1979-1980 υπηρετούσα σε μονάδα προκαλύψεως στον Πέπλο του Έβρου ως ανεπιθύμητος…». Η δήλωσή σας αυτή μού προκάλεσε θλίψη και απορία για την εκτίμηση που έχετε για το επίπεδο δημοκρατίας στην Ελλάδα την εποχή εκείνη και για το πώς αντιλαμβάνεσθε το ύψιστο χρέος του Έλληνα νέου να εκπληρώνει με εθνική υπερηφάνεια το καθήκον του προς την πατρίδα και να τη φυλάσσει από τους εξωτερικούς εχθρούς της και μάλιστα από τις επάλξεις των συνόρων της…

Απορώ πώς εσείς κ. ΑΝΥΕΘΑ θεωρείται ότι «ανεπιθύμητοι» είναι επιφορτισμένοι με το ιερό καθήκον και προτάσσουν τη δύναμη τους έναντι του εχθρού!

Δηλαδή τώρα «ανεπιθύμητοι» είναι αυτοί που υπηρετούν την πατρίδα μας στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου;

Πιστεύω ότι για τη διατήρηση του ηθικού των στρατευμένων νένων οφείλετε να διευκρινίσετε τις δηλώσεις σας, μήπως δεν αποδόθηκαν (ελπίζω) σωστά.

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ ευθείαν πρόγονοι μου πολέμησαν σε όλους σχεδόν τους αγώνεες του Έθνους μας, δηλαδή στα Δερβενάκια το 1826, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στο Μικρασιατικό Μέτωπο ο πατέρας μου.

Υπηρέτησαν στην Κορνοφωλιά και Καβύλη του Έβρου τα αδέλφια μου, στη Λήμνο και στη Θράκη τα παιδιά μουκαι προσωπικά και επανειλημμένα στη Μακεδονία, στην Αλεξανδρούπολη και το 1975-1977 στο Διδυμότειχο (ελληνοτουρκική κρίση 1976).

Για τους λόγους αυτούς και ανεξάρτητα από ό,τι εννοούσατε στη δήλωσή σας κ. ΑΝΥΕΘΑ, θεωρώ εθνικό μου καθήκον να δηλώσω προς τους νέους μας ότι όταν τους καλεί η πατρίδα, πρέπει να εκπληρώνουν με εθνική υπερηφάνεια το καθήκον τουςκαι να φροντίζουν να εκπαιδεύονται άριστα στη στρατιωτική τακτικήκαι το χειρισμό των απαιτητικών σήμερα αλλά αποτελεσματικών όπλων, για τπο καλό της πατρίδος μας.

Κύριε Υπουργέ, εύχομαι να αναθεωρήσετε τις απόψεις που είχατε για τα «πέτρινα χρόνια» και να επιτύχετε στο ΒΑΡΥΤΑΤΟ έργο σας. Αυτό απαιτεί για εσάς πρόσθετη καταβολή προσπάθειας, όχι μόνο γιατί έχετε αρνητικά βιώματα από τη στρατιωτική σας θητεία, αλλά και διότι, αν και δε γνωρίζω πόσο καλός διπλωμάτης είστε, γνωρίζω ότι δεν είστε καλός στρατιωτικός.

Λόγω των ανωτέρω ελπίζω κ. Υπουργέ να φροντίσετε να μην βιώνουν και σήμερα οι στρατιώτες «πέτρινα χρόνια» και να μη θεωρούν ότι υπηρετούν ως «ανεπιθύμητοι» στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου, επειδή δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» της Κορινθίας ή αλλού τώρα αλλά και πρόσφατα επί Νέας Δημοκρατίας (είναι άλλωστε τόσο μικρή η κοινωνία της Κορινθίας).

Ελπίζω κ. Υπουργέ να λάβετε τα δέοντα μέτρα, ώστε να ανακοπούν οι πλημμυρίδες των «αρσακειάδων» φυγόστρατων ή «βοηθητικών Ι3 αόπλων».

Παρά ταύτα:

  • Χαίρομαι γιατί είστε υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμύνης, που υπηρετήσατε στις επάλξεις της πατρίδος μας, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και Εθνικής Αμύνης, που δεν υπηρέτησαν καθόλου τη στρατιωτική τους θητεία.
  • Χαίρομαι διότι είστε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, που υπηρετήσατε τη στρατιωτική σας θητεία, ενώ άλλοι και σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία.

Ειλικρινά κ. Υπουργέ, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο σας.

Κόρινθος, 20 Δεκεμβρίου 2009

Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Χρήστου Παπαδάς
Ταξίαρχος Ε.Α.

Άρθρα δημιουργήθηκαν 20

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω